22 december 2019 by Kenneth Postema with 0 comments

Nieuwe theorie examen voor de auto


Ben je van plan om binnenkort je rijbewijs te halen? Dan zal je het theorie examen moeten maken. Mocht je in je nabije omgeving rondvragen hoe het theorie examen bij hen is gegaan om je alvast voor te bereiden, dan heb je daar vanaf nu niet veel meer aan. Want vanaf 1 november 2019 is het theorie examen gewijzigd. Waarom is er besloten om het aan te passen en wat betekent dit voor jou als toekomstige examen leerling?

Er is een reden voor de verandering van het CBR theorie examen. Het is bedoeld om de toekomstige weggebruikers nog beter voor te bereiden op het deelnemen in het verkeer. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van (mogelijk) gevaar, bepalen wat je doet en het kennen van alle voorrangsregels.

Drie examenonderdelen

Eén van de veranderingen die zijn doorgevoerd bij het maken van je theorie examen is het aantal onderdelen. Voorheen bestond het examen uit twee onderdelen, maar nu is hier één onderdeel bij gekomen. Je zult vragen moeten maken in de volgende drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het onderdeel “gevaarherkenning” zal enkel uit vragen bestaan waar je gevaar dient te herkennen. Het tweede deel “kennis” bevat vragen over verkeerstekens, wetgeving, voertuigkennis, voorrang verlenen en krijgen en nog meer kennis onderwerpen. Bij het laatste examenonderdeel “inzicht” wordt er onder meer gefocust op verkeerstekens en aanwijzingen, gebruik van de weg, bijzondere wegen en weggedeelte.

Het aantal vragen blijft per 1 november hetzelfde en de 25 verschillende onderwerpen zullen verspreid worden over negen categorieën. Het examenonderdeel gevaarherkenning bevat 25 vragen. Van dit aantal moet je er minstens 13 goed beantwoord hebben. Voor dit onderdeel krijg je 8 seconde antwoordtijd per vraag. Bij het onderdeel kennis dien je 12 vragen te beantwoorden waarvan 10 goed moeten zijn. Voor het gehele onderdeel krijg je 7 minuten antwoordtijd. Het laatste examenonderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen. Tenminste 25 vragen moeten goed beantwoord zijn binnen 15 minuten. Dit betekent dat je uiteindelijk 50 van de 65 vragen goed beantwoord moet hebben om je theorie examen te kunnen behalen.

Direct uitslag

Na het maken van het examen krijg je direct de uitslag te zien op het scherm. De antwoorden die je tijdens je examen fout hebt beantwoord zul je niet meer zien, terwijl dit voorheen wel zo was. De reden dat dit veranderd is is omdat het is gebleken dat het niet genoeg helpt bij het voorbereiden van het herexamen.

Nieuw uitslagformulier

De derde verandering van het theorie examen is het uitslagformulier. Dit formulier ontvang je via de e-mail. Je krijgt vanaf heden een duidelijke uitleg per onderdeel hoe je deze hebt gemaakt. Zo weet je precies wat je nog beter kunt oefenen voor je volgende examen of waar je nog even goed naar kunt kijken.

Andere verwoording en samenvoeging

Het CBR heeft de onderwerpen die tijdens het examen besproken worden op een andere manier verwoord en samengevoegd tot 9 belangrijke categorieën. 

Ben je van plan om binnenkort af te rijden, maar moet je alleen nog je theorie examen behalen? Dan begrijpen wij dat het lastig kan zijn om een goede theoriecursus te vinden. Bekijk hier alle beschikbare en aangeboden theoriecursussen in jouw omgeving.

Leave Comment